چیلر تراکمی

چیلر تراکمی یکی از انواع تجهیزات تهویه مطبوع است که برای سرمایش و تولید برودت در ساختمان‌ها و صنایع به‌کار می‌رود. عملکرد چیلر تراکمی (Vapor Compression Chiller) براساس سیکل تبرید تراکمی  است؛ به این صورت که در یک سیکل تبرید، با گردش مبرد، حرارت از آب جذب شده و آب خنک تولید می‌شود. در مصارف ساختمانی این آب خنک شده به داخل ساختمان رفته و از طریق فن‌کویل‌ها یا هواساز با هوای داخل ساختمان تبادل حرارت کرده و موجب کاهش دمای هوای محیط می‌شود. در مصارف صنعتی نیز به منظور خنک کاری سیالات و یا جذب حرارت از دستگاه‌ها و ابزارآلات صنعتی، آب خروجی از چیلر استفاده می‌گردد.

چیلر تراکمی هوا خنک

طرز کار چیلر تراکمی

چیلر تراکمی از ۵ جز اصلی شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و کنتور برق تشکیل شده است که این تجهیزات براساس سیکل تبرید تراکمی-بخار، با یک‌دیگر کار می‌کنند. سیال مبرد بعد از جذب حرارت از آب درون اواپراتور، تبخیر شده و به صورت بخار داغ وارد کمپرسور می‌شود.

در کمپرسور طی یک فرآیند آیزنتروپیک و با دریافت انرژی الکتریکی، سیال مبرد متراکم شده و فشار و دمای آن به شدت افزایش می‌یابد. در پایان فرآیند تراکم، سیال داغ پرفشار، به درون کندانسور می‌رود.

در کندانسور در یک فرآیند فشار ثابت، بخار داغ ورودی با یک سیال دیگری، تبادل گرمایی کرده و بخار مبرد کندانس می‌شود (به مایع تبدیل می‌شود) و به سبب اختلاف دما، هم‌چنان تبادل گرمایی ادامه پیدا کرده تا دمای مبرد مایع، هم‌چنان کاهش یابد.

مایع مبرد بعد از کندانسور، از شیر انبساط عبور کرده و با افت فشار قابل توجهی روبه‌رو می‌شود. به سبب افت فشار زیاد قدری از مایع مبرد تبخیر می‌شود و گرمای نهان تبخیر خود را نیز از مایع باقیمانده جذب می‌کند در نتیجه دمای مایع مبرد مجددا نیز کاهش می‌یابد.

به این ترتیب جریان مبرد به صورت یک سیال دو فازی (بخار و مایع) وارد اواپراتور شده و با جذب حرارت از آب به صورت کامل تبخیر می‌شود. در اواپراتور، بخار اشباع هم‌چنان با جذب حرارت، دچار افزایش دما شده و به بخار داغ تبدیل می‌گردد.

در نهایت آب خنک شده در اواپراتور، جهت خنک‌کاری در فن‌کویل‌ها و هواسازها به گردش در می‌آید و مبرد تبخیر شده نیز، به درون کمپرسور رفته تا سیکل تبرید را مجددا طی کند.

سیکل تبرید تراکمی بخار