شرایط انبار و سردخانه مواد غذایی
مقدمه:
اولین سرخانه صنعتی که در ایران ساخته شد در بندر انزلی برای شیلات شمال بود.که با اعتبار وزارت صنایع و معادن صورت گرفت.
به دلیل اینکه نمیتوان در همه ی فصل ها نوع خاصی از مواد غذایی را داشته باشیم و یا اینکه به خاطر آب و هوا نمیشود نوعی از مواد غذایی را تولید کرد و … باید فضایی وجود داشته باشد تا آن مواد را نگهداری نمود و در مواقع لازم به مصرف رسانید.. که برای حل این مشکل از سردخانه ها و یخچال ها استفاده میشود.
انبار مواد غذایی:
یکی از کارهایی که انسان باید انجام دهد تامین غذای سالم می باشد. و بنا به دلایل گفته شده نیاز به سردخانه الزامی است . برای اینکه از بروز بیماری جلو گیری شود نیاز به انبار استاندارد است . که شرایط این نوع انبار ها را توضیح خواهیم داد.
۱.موقعیت انبار:
انبار باید نزدیک محل پخت مواد غذایی باشد تا مواد به صورت روزانه و یا هفتگی از انبار خارج شود و به مصرف برسد.
۲.روشنایی انبار:
انبار باید روشنایی داشته باشد ولی برای نور انبار نباید از نور خورشید استفاده کرد بهترین گزینه برای روشنایی انبار استفاده از لامپ های کم مصرف است .
۳.تهویه انبار:
تویه انبار از موارد مهم است که انبار باید از تهویه مناسب محیط استفاده کند. درجه حرارت انبار نباید بیشتر از ۱۵ درجه باشد. وظیفه ی تهویه هوا این است که مانع از رطوبت زیاد در محیط شود و انباردار هم باید همیشه درجه حرارت را چک کند که بیشتر ۱۵ درجه نشود.
تهویه انبار بایدد حداقل در یک ساعت ۱۰بار هوای انبار را تعویض کند.
۴.ساخت انبار:
انبار برای ساخت سردخانه صنعتی باید دارای شرایط قابل شستشو باشد . یعنی دیوار ها تا دو متر از جنس سرامیک یا کاشی باشد و کف هم از همین ساخته شود. البته سقف هم بی تاثیر نیست و باید با رنگ روغنی روشن ، رنگ شود.
تاثیر سردخانه بر مواد غذایی:
میوه ها و سبزی ها جز مواد غذایی هستند که بیشتر تحت تاثیر شرایطی مانند آب و هوا ، نحوه ی برداشت ، شرایط حمل ونقل و غیره قرار میگیرند. بنابراین برای نگهداری آنها نیاز به سردخانه صنعتی مواد غذایی هست.
برای انتقال مواد غذایی به سرخانه باید تمیز باشند یعنی عاری از خاک و گل و لای . برای نگهداری آنها باید مواد غذایی با وسایل مخصوص بسته بندی شوند. و همچنین مواد غذایی باید کمتر از ۲۴ ساعت در سردخانه به درجه حرارت مناسب برسند تا از فساد آن جلوگیری شود.
سرمازدگی:
یکی از مواردی که در سردخانه مواد غذایی باید کنترل شود ، یخ زدگی مواد غذایی است. به این صورت که دما نباید بیش از حد پایین باشد . باید توجه داشت که هر مواد غذایی در یک دما دچار یخ زدگی میشود مثلا میوه ی استوایی مثل موز به سرما زیاد حساس هستند و یخ زدگی در آن باعث ایجاد سم در میوه میشود.
نشانه های سرما زدگی:
نشانه ها در میوه ها متفاوت است .بروز لکه سوخته ( پرتقال) ، لکه قرمز( لیمو ) ، ایجاد بافت کرکی نا مطلوب ( هلو) ، مواردی مانند گود افتادن ، لکه ی قهوه ای شدن ، خشکیدن و پلاسیدن از نشانه های کلی سرما زدگی در میوه هاست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.